oh nasi lemak!
konon nk wt nsi lemak
lupe lak santan dah gune wat kari
sob sob sob ='(
jwb nye mang xde la nasi lemak hari nie
lame da duk tringin nk wt nsi lemak, ade je brg xckop
Adeh!! x_o
masuk dpur tgk2 ade kue teow
jwb nye wt kue teow goreng saja laa
tp tgh duk siap2 bhan tue
tetibe tekak nie ase cm nk mkan somethng yg bsah lak
apa lg aku pon ushar2 la konon nk wt kue teow ladna
xpnh seumo idop ag nie buat
first time kot!
TAADDAAA!!
meh nk story ckit resipi nye
senang je nie
Bahan-bahan
Kue teow (bnde wjib nie)
Kicap pekat secukup rasa (utk gaul ngn kue teow)
Sdkit mnyak (utk goreng kue teow dan menumis)
Bwg putih 2 ulas je -di ketuk
Cili padi 4 biji (ni pon da ckop pedas bg aku tp kalu yg suke pdas leh tmbh ag) -diketuk
Halia (optional -aku suka halia sbb tue aku msukkn tp jgn byk sgt nnt phit lak)
1 biji kiub ayam
1 sb sos tiram
2 sk tepung jgung (tmbahkn air utk pekatkan kuah)
Bunga kubis, carot, putik jagung, sawi (asingkan dgn batang) dan mcm2 lg la korg ase nk ltak syur kesukaan korg
Sotong, udang, ayam (secukupnya)
Air secukupnya
Garam
Cara-cara
1. Panaskan sdikit mnyak utk goreng kue teow yg dah digaulkan dgn kicap pekat.. goreng kejap je dlm anggaran 2 minit.. pastue angkt ltak dlm pinggan..
2. Tumis bawang putih dgn cili padi shngga naik bau.. Kemudian msukkn kiub ayam, sos tiram, bunga kubis, carot, putik jagung, batang sawi, ayam dan sotong.. Kacau kejap pastue masukkan air secukupnya dan biarkan air mendidih..
3. Masukkan garam, sawi, dan udang.. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, biarkan sdkit pekat.. Setelah siap, boleh la dituangkan di atas kue teow tadi..
Simple kan??
Bg yg bujang dialu-alukan sgt utk mencuba..
Bg yg bujang dialu-alukan sgt utk mencuba..
Tdk slh mencuba..
Oh ya, kue teow tue jgn dibiarkan sejuk lme2 kang nnt jd sdkit keras hehe ^_^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan